Een korte geschiedenis van Boekhandel J.Amesz


In 1886 vestigde de toen 24-jarige kantoorbediende / boekhouder Jacobus Amesz zich vanuit Gouda in de Waterloostraat. Hij woonde bij zijn broer op nummer F 155 (nu nr 35) en vestigde een boekbinderij op nummer F 161. Doordat er vraag ontstond naar boeken, ontstond als vanzelf de boekhandel. Koster Van Ree van de Hoflaankerk had een
lieftallige dochter, Jacoba Maria en zij trouwde in 1892 met Jacobus. Samen huren ze in 1895 een pand aan de nieuw aangelegde Avenue Prins Alexander. Dat is het pand dat nu nog steeds de boekhandel huisvest (zie foto). In 1900 is de naam van de Avenue veranderd in Voorschoterlaan. Vanaf 1918 is Jacobus de trotse eigenaar van het pand. Hij is modern en laat als één van de eerste bewoners in de buurt gas, electriciteit en telefoon aanleggen. Vooral het laatste trekt publiek naar zijn winkel, want wie wilde bellen deed dat bij Amesz. Het werd een echt familiebedrijf. Zoon Koos en dochter Gretha werken mee en later ook schoonzoon Freek Roodhorst. Jaap werkt later vooral als boekhouder bij de handel in ijzerwaren Helders, maar Freek en Gretha doen mee in de winkel. Het bindwerk is langzamerhand verdwenen en de boek- en kantoorboekhandel vormden de belangrijkste activiteit.

In 1934 is Jacobus overleden. Zijn weduwe en zijn zus Gretha zetten samen met Freek Roodhorst de zaak voort. Ook zus Neeltje komt in de zaak werken. Weduwe Amesz overleeft nog net de oorlog, ze overlijdt in 1946. In 1955 ontvalt de familie ook Koos. De zaak wordt voortgezet door beide zussen en Freek, vanaf 1956 daarbij gesteund door Gijs, de zoon van Freek en zijn vrouw Nel. Gijs
Hofleverancier
Roodhorst wordt een begrip in Kralingen. Hij is de drijvende kracht van het bedrijf, zeker nadat zijn vader in 1974 is overleden. Gijs is dagelijks in de winkel te vinden, terwijl zijn vrouw achter de schermen hard meewerkt. Zij verzorgt de administratie. Als later zijn dochter Marga een baan zoekt, is ze al gauw de onmisbare assistente van haar vader. Marga's tweelingzus Miriam besluit in 1989 ook in de zaak te komen. In 1999 nemen zij de zaak van hun vader, die geridderd en wel van zijn pensioen gaat genieten, over en zij leiden tot op de dag van vandaag met voortvarendheid de winkel.
In 2013 verkrijgt de winkel het predicaat Hofleverancier. Trots zien vader en moeder Roodhorst hun tweelingdochters de bijbehorende oorkonde in ontvangst nemen uit handen van de commissaris van de koning, de heer Fransen. De dames boden op de avond van de uitreiking aan hun trouwe klanten een receptie aan in de Hoflaankerk. Een ongelofelijk aantal gaf gehoor aan de uitnodiging, zoveel, dat zich een wachtrij vormde tot ver op de 's-Gravenweg.

Het AD wijdde er destijds een
artikel aan.