Interview met
ALEXANDER RINNOOY KAN
ter gelegenheid van zijn boek

Bordjes duiken
Ervaringen van een optimist27 september 2018


Max Christern, journalist en voormalig chef economie van
NRC Handelsblad, hoefde maar een aanknopingspunt aan te stippen, of Alexander Rinnooy Kan ging los. Hij is een rasverteller en dat kwam op deze avond ook ten volle aan het licht.

Schermafbeelding 2018-10-05 om 13.46.23 Schermafbeelding 2018-10-05 om 13.46.43

Rinnooy Kan begon met te zeggen dat hij naar dit moment had uitgekeken. Hij heeft dierbare herinneringen aan zijn tijd in Rotterdam, de stad, de universiteit én ….. de bezoeken met het hele gezin aan boekhandel Amesz. Hij vertelde hoe hij in zijn 'arme' tijd moest wachten totdat titels in een goedkope uitgave beschikbaar kwamen en hoe hem dat heeft gevormd. Ook had hij een term voor deze vrijwillige soberheid: “.. een sympathieke vorm van zelfkastijding”. Boekhandels als die van de dames van Amesz kregen van hem een compliment, omdat zij een belangrijke maatschappelijke functie vervullen: de liefde voor boeken en voor lezen bijbrengen zoals hijzelf als klein kind, met zijn eigen kinderen en nu met zijn kleinkinderen heeft ervaren.

Het uurtje was snel voorbij en er werd nog geanimeerd nagepraat door de vele belangstellenden die op deze presentatie waren afgekomen en hun pas gekochte exemplaar graag door de auteur lieten signeren.